petak, 6. studenoga 2015.

☆Bulg(h)ur - all inclusive žitarica☆



Još jedna zanimljiva žitarica u nizu – bulgur (bulghur, bulhgur) je derivat durum pšenice koji se natapa, suši ili peće te lomi kako bi se dobili sitni komadići smeđe boje i nepravilnog oblika. 


Postupak kojim se dobiva bulgur star je 4000 godine i sastavni je dio srednjoistočnjačke kuhinje. Jedan kineski car proglasio je bulgur, uz rižu, proso, ječam i soju, svetom žitaricom.

Osim ugljikohidrata, proteina i nešto sitno masti, također, sadrži i vlakna, kao i značajan udio ovih minerala: kalcija, željeza, magnezija, fosfora, cinka, bakra i mangana kao i vitamina: B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina) i vitamin B6.

Bulgur se priprema brzo i jednostavno što ga čini idealnom namirnicom za one koji su uvijek na gasu.
Uvršava se u integralne žitarice za koje je poznato da doprinose smanjenju ukupnog kolesterola, LDL kolesterola kao i razini inzulina čime se umanjuje rizik srčanog oboljenja.

Također, u jednom istraživanju objavljenom u Journal of the American College of Nutrition pokazalo je da žene koje su jednom dnevno konzumirale obrok koji sadrži cjelovite žitarice smanjile indeks tjelesne mase kao i opseg struka.

Bulgur se priprema  u omjeru 1:3 s vodom. Iako se može namakati 20ak minuta prije kuhanja, na pakiranja većinom piše da se može ubaciti u kipuću slanu vodu i kuhati 10min, iako s namakanjem, zrno postaje još mekše, no prije kuhanja potrebno ga je proprati. Ugodnog orašastog okusa ide uz povrće, meso, plodove mora, pa čak i voće. Koristi se kao prilog juhama, dizanim tijestima ili kao nadjev. U indijskoj kuhinji se priprema sa šećerom i mlijekom, a u Južnoj Americi je vrlo popularan u vrijeme karnevala i priprema se s svjetom peluda i tapioka sirupom. Daleko nazastupljeniji je u srednjeistočnoj i istočnoj prehrani kao nadjev, u kombinaciji s mesom za pljeskavice, no pljeskavice mogu biti i bezmesne, a i paprika se može fino napuniti s bulgurom u kombinaciji s feta sirom. Uz bulgur sjajno kao umak/sos ide i jogurt s češnjakom i svježe nasjeckanom mentom. S obzirom da se slaže sa svime, i vrlo je nutritivno bogata namirnica, može se malo unijeti i dašak egzotike počevši s doručkom, umjesto zobene kaše. Stoga, 2 kombinacije za doručak.


Bulgur, skuhan i procijeđen, s bananom (1/2), kruškom (1/2), mljevenim sjemenkama lana (1/2 čz), cimetom te zelenim čajem.

Bulgur sa smrznutim kupinama (1/2 š), bananom (1/2), mljevenim sjemenkama lana (1čz) i cimetom te maglom za prilog :P

Nema komentara:

Objavi komentar