Amaranth je pseudožitarica koja je vrlo posebno mjesto
zauzimala u kulturi Inka i Asteka. Danas se ubraja u cjelovite žitarice, iako
porijeklom nije ista, no nutritivno im je vrlo slična.
Sitan je, i izgledom vrlo sličan prosu, no izgled zavarava
jer je „dinamitan“ u svom sastavu bitnih
tvari. Sadrži iznimno vrlo visoku razinu proteina (oko 15g/100g), dvije vrlo
važne aminokiseline koje izgrađuju mišiće te je stoga koristan na meniju
sportaša. Bogat mineralima: natrijem, željezom i kalcijem (gotovo 2x više nego
mlijeko). Također, obiluje vlaknima koji daju osjećaj sitosti. Ne sadrži gluten
i lako je probavljiv. Zbog svih svojih karakteristika preporuča se svima.
Jedinstven je i po tome što se pri kuhanju velika većina
esencijalnih stvari sačuva jer su pohranjene u jezgri, a ne opni, kao kod
velike većine žitarica.
Može se kombinirati sa svime, pa tako možete napraviti kašu
(u proključaloj vodi kuhati 20-30minuta), dodavati ga varivima ili ga ispeći
kao kokice. :)
A evo i još jedan način kako ga možete upotrijebiti ;)
Amaranth proteinski snack bar
½ šalice amarantha
½ šalice zobenih
½ šalice oraha
2 žlice sjemenki lana
2 žlice sjemenki sezama
2 žlice kikiriki maslaca
10 žlica meda
Amaranth prvo „ispecite“ kao kokice, no bez ulja. Zagrijte posudu, ubacite 2-3
žlice amaranta, poklopite, „treskajte“ kao kokice, no počnite treskati odmah,
jer će brzo „pucati“ i kroz pola minute je gotovo. Izgleda malo zamoran proces,
no kad se ushemite i po zvuku skontate kada je gotovo. Ako ubacite previše
amarantha, velika većina neće „puknuti“, a ako stavite ulje, sve će vam se
slijepiti (testirano na oba načina). Kada stavite par žlica i dalje neće sve
puknuti, no jestivo je i dalje.
Pomiješajte sve suhe sastojke te dodajte kikiriki maslac i
med. U hladnoj vodi namočite ruke i zatim sve rukama dooobro izmiješajte kako bi dobili ljepljivu smjesu
koju prebacite na masni papir u protvan. Kako bi ste poravnali smjesu, debljine
oko 1cm, može vam pomoći i gnječilica za krumpir. Ravnim nožem možete poravnati
rubove. Oblikujte ili u kvadar ili u pravokutnik. Stavite u zagrijanu pećnicu i
pecite 10-15min na 180°, tj. do zlaćane boje.
Zatim s papirom, prebacite na dasku za rezanje i
izrežite prutiće širine koje želite. Ostavite sat vremena da se ohladi vani.
Možete ih držati spremljene u kutijici, u hladnjaku, do 5 dana.
Nema komentara:
Objavi komentar