Još jedna zanimljiva žitarica u
nizu – bulgur (bulghur, bulhgur) je derivat durum pšenice koji se natapa, suši
ili peće te lomi kako bi se dobili sitni komadići smeđe boje i nepravilnog
oblika.
Postupak kojim se dobiva bulgur
star je 4000 godine i sastavni je dio srednjoistočnjačke kuhinje. Jedan kineski
car proglasio je bulgur, uz rižu, proso, ječam i soju, svetom žitaricom.
Osim ugljikohidrata, proteina i
nešto sitno masti, također, sadrži i vlakna, kao i značajan udio ovih minerala:
kalcija, željeza, magnezija, fosfora, cinka, bakra i mangana kao i vitamina: B1
(tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina) i vitamin B6.
Bulgur se priprema brzo i
jednostavno što ga čini idealnom namirnicom za one koji su uvijek na gasu.
Uvršava se u integralne žitarice
za koje je poznato da doprinose smanjenju ukupnog kolesterola, LDL kolesterola
kao i razini inzulina čime se umanjuje rizik srčanog oboljenja.
Također, u jednom istraživanju
objavljenom u Journal of the American College of Nutrition pokazalo je da žene
koje su jednom dnevno konzumirale obrok koji sadrži cjelovite žitarice smanjile
indeks tjelesne mase kao i opseg struka.
Bulgur se priprema u omjeru 1:3 s vodom. Iako se može namakati
20ak minuta prije kuhanja, na pakiranja većinom piše da se može ubaciti u
kipuću slanu vodu i kuhati 10min, iako s namakanjem, zrno postaje još mekše, no prije kuhanja potrebno ga je proprati. Ugodnog orašastog okusa ide uz povrće, meso, plodove mora, pa čak i voće.
Koristi se kao prilog juhama, dizanim tijestima ili kao nadjev. U indijskoj
kuhinji se priprema sa šećerom i mlijekom, a u Južnoj Americi je vrlo popularan
u vrijeme karnevala i priprema se s svjetom peluda i tapioka sirupom. Daleko
nazastupljeniji je u srednjeistočnoj i istočnoj prehrani kao nadjev, u kombinaciji
s mesom za pljeskavice, no pljeskavice mogu biti i bezmesne, a i paprika se
može fino napuniti s bulgurom u kombinaciji s feta sirom. Uz bulgur sjajno kao
umak/sos ide i jogurt s češnjakom i svježe nasjeckanom mentom. S obzirom da se
slaže sa svime, i vrlo je nutritivno bogata namirnica, može se malo unijeti i
dašak egzotike počevši s doručkom, umjesto zobene kaše. Stoga, 2 kombinacije za doručak.
Bulgur, skuhan i procijeđen, s bananom (1/2), kruškom (1/2), mljevenim sjemenkama lana (1/2 čz), cimetom te zelenim čajem.
Bulgur sa smrznutim kupinama (1/2 š), bananom (1/2), mljevenim sjemenkama lana (1čz) i cimetom te maglom za prilog :P
Nema komentara:
Objavi komentar