srijeda, 2. rujna 2015.

☆Recepti: Zobeno i Rižino mlijeko☆

Za oni koji odluče eksperimentirati u svojoj kuhinji s alternativnim mlijekom #cosmofitfemme vam donosi po dvije verzije zobenog i rižinog mlijeka - classic & malo zaslađeni.
Recepti su za jednu šalicu/čašu.

ZOBENO MLIJEKO
--> classic
• 1/4 šalice zobenih
• 1 šalica/čaša vode
--> zaslađeno
• 1 žličica javorovog sirupa
• prostohvat soli
• malo cimeta

Zobene namočiti na 20min (može i preko noći; lakše su probavljive). Isprati i ocijediti ih te staviti ih u blender sa šalicom/čašom vode. Procijedite (jednom je dovoljno, no možete taj postupak ponoviti još jednom ako mislite da vam je promaklo nešto prvi put kad se cijedili) tekućinu od ostatka zobi i pjenice. Ako želite takvo, onda je vaš posao završen, a ako želite malo zaslađeno, tekućinu vratite u blender (iz kojeg ste maknuli ostatke pulpe zobenih) i dodate javorov sirup, sol i cimet. Okus klasičnog je, ne biste vjerovali, je po zobi. Stoga, preporuka, dodajte malo sladila. ;)

Za veće količine ide 1 šalica zobenih, 3 šalice vode; 1-2 žlice javorovog sirupa, 1/4 žličice soli, 1/4 žličice cimeta.


RIŽINO MLIJEKO
--> classic
• 1/4 šalice riže
• 1 šalica/čaša vruće vode
--> zaslađeno
• 1 žličica javorovog sirupa
• prostohvat soli
• malo cimeta

Rižu preliti vrućom vodom, može odmah s količinom kojom se blenda, i ostaviti da odstoji minuticu. Prebaciti u blender i miksati, do minute, tj.do bijele TEKUĆE smjese, jer ćete u protivnom dobiti idealnu smjesu za puding :D Procijediti tekućinu od ostatka riže i pjenice. Ako hoćete classic, onda je to to, a ako želite slađu verziju, tekućinu nazad u blender s javorovim sirupom, soli i cimetom.

Za veće količine, riža se prvo skuha (ne smije biti raskuhana. Na 1/2 šalicu skuhane riže doda se 2 šalice vode, a na šalicu skuhane riže 4 šalice vode + 1-2 žlice javorovog sirupa, 1/4 žličice soli, 1/4 žličice cimeta.

Imati na umu da prije nego uzmete piti, oba mlijeka promiješate jer se "odvaja" zbog toga što nema emulgatora, a popiti najbolje u roku 24h jer nema konzervansa.

Pulpe zobi i riže, mogu se osušiti i samljeti na sitnije kako bi se dobilo brašno, tako da se ništa ne baca.
S lijeve na desnu - zobeno classic, zobeno zaslađeno, rižino zaslađeno, rižino classic.

Moj favorit - rižino na oba načina :)

Uživajte u novim okusima.


Razlog za ove dvije alternative - osim što se brzo pripremi, vrlo je povoljno. Kilogram zobenih se može naći već za manje od 5kn, dok je kilogram riže cca 7kn, u odnosu na ostale alternative koje su skuplje. Ne morate često ni ova praviti i konzumirati, no malo promjene svakako dobro dođe. :)

Nema komentara:

Objavi komentar