nedjelja, 6. rujna 2015.

☆Humus - namaz od slanutka☆

All star među namirnica je definitivno slanutak, vrsta mahunarke, koja dolazi sa Srednjeg istoka, gdje se smatra i glavnom namirnicom. Najpoznatiji način pripreme slanutka je humus, tj. namaz ili pašteta.
U humus se često dodaje i tahini (pasta od sezama i sezamovog ulja), no u daljnjim redovima možete napraviti i ubaciti nešto drugo, a podjednako fino. Kod recepta za humus postoji jedno pravilo, a to je da pravila zapravo nema, jer osim par namirnica koje su baza, ostavljeno vam je dovoljno prostora za igranje začinima i ostalim namirnicama.

Napomena za homemade je ta da ne sadrži nikakve konzervanse ga je najbolje pojesti u roku 3-4 dana.

Potrebno (za manju teglicu):
- 1/2 šalice slanutka
- 1 žličica limuna
- 2 žličice češnjaka u prahu
- 1 žlica vode
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1/2 žličice soli
- 1 žličica đumbira u prahu
- 1 žličica zamjene za tahini

Za zamjenu za tahini vam je potrebna žličica maslinovog ulja i žličica sezama. Na blagoj vatri zagrijete maslinovo ulje te ubacite sjemenke sezama i pržite ih dok ne poprime zlatnu boju.

Kada kupujete slanutak u rinfuzi ili već pakirani, najbolje ga je namoćiti, noć prije je dovoljno, no što se duže kvasi, to se manje kuha. Dok onaj iz konzerve odmah možete spremati.

Moj odabir je uvijek "suhi" slanutak jer u rinfuzi je povoljniji (cijena se kreće već od 25kn/kg u InerSparu, a pakiranja od pola kiligorama može se naći, najjeftinije, već od 13/14kn u Billi).

Slanutak nakon kvašenja isprati i ocijediti. Skuhati ga u slanoj vodi (staviti ga odmah u vodu).

Također, svi sastoji se mogu blendati, no meni je bolja opcija sa štapnim mikserom, iako dok ga malo ne usitnim, zakrijem dio posude krpom da mi baš ne leti na sve strane.

Sve sastojke izmiksati štapnim. Moj dodatak su vlasac te bijeli papar i đumbir jer mi je finije malo pikantnije, a i ti začini se baš nekako slažu s "osnovom". Možete staviti što god hoćete. Igrajte se.







U ovom postu vam želim predstaviti jednu kvalitetnu fan page stranicu na Facebook-u a riječ je o edukacijskoj stranici Eat Different koja objavljuje recepte za jednostavnu, jeftinu i brzu pripremu zdrave hrane, dijeli savjete kao i još puno toga kako bi imali bolju i zdraviju svakodnevicu. Definitivno škicnite i lajkajte. A evo i #eatdifferent (možete ih"sljediti" i pratiti i na Instagramu) infoframcija o slanutku kao i njihov recept za pripremu humusa.



Nema komentara:

Objavi komentar