Mlijeko je izrazito nutritivna namirnica koja se povezuje sa
zdravljem, no u zadnjih nekoliko godina, na policama trgovina, pojavio se velik
izbor alternativnih napitak različitog nutricionističkog sastava, okusa, boja i
teksture. Alternativna mlijeka nisu mlijeka sama po sebi, već ekstrakti koji se
dobivaju iz žitarica, orašastih plodova i sl. u kombinaciji s vodom i raznim
dodacima.
Razlozi za konzumaciju alternativnih mlijeka mogu biti
intolerancija na laktozu, alergije, veganstvo ili jednostavno potreba za
eksperimentiranjem s novim okusima. Intolerancija na laktozu i alergija su
različite iako imaju slične simptome – nemogućnost probavljanja laktoze,
nelagodnost, napuhnutost, dijareja, no, razine intolerantnosti su individualne,
te osoba možda ne može konzumirati mlijeko, ali može one mliječne proizvode s
niskom razinom laktoze kao što su jogurt ili tvrđi sir, a osobe koje imaju
alergiju na laktozu u potpunosti moraju izbjegavati bilo kakve mliječne
proizvode. Osobe koje su se opredijelile za veganstvo ne konzumiraju niti jedan
proizvod životinjskog podrijetla uključujući i njihove produkte (mlijeko, jaja,
sir, med).
Dakako, u današnje vrijeme ima i mlijeka koji u sebi ne
sadrže laktozu, te su životinjskog porijekla, no koji god vaš izbor bio konzumiranja
alternativnih napitaka, zapamtite da važne nutrijente iz kravljeg mlijeka –
kalcij i vitamin D – nadoknadite kroz samu prehranu ili suplemente. Iako, na
policama možete naći napitke koji su pojačani kalcijem (i drugim mineralima) i
vitamina, ova opaska vrijedi osobito za one koji se odluče sami doma raditi
napitke.
Osim kalcija i vitamina D, kravlje mlijeko je odličan izvor
i drugih minerala i vitamina: kalija, fosfora, magnezija, cinka, riboflavina,
vitamina B1 (tiamin) i vitamina B12.
Dok kravlje mlijeko obiluje proteinima i to čak dvije vrste – kazeinom i sirutkom, od alternativa samo je sojino mlijeko slično kravljem, dok preostala mlijeka značajno zaostaju. Također, ono što je vrlo karakteristično za kravlje mlijeko su i masti čime se alternativna mlijeka ne mogu pohvaliti (udio masti vrlo nizak). No, i kravlje mlijeko i alternative sadrže ugljikohidrate, pa s obzirom na vaš režim ili stil prehrane, možete izabrati ono koje vam najviše odgovara.
Dok kravlje mlijeko obiluje proteinima i to čak dvije vrste – kazeinom i sirutkom, od alternativa samo je sojino mlijeko slično kravljem, dok preostala mlijeka značajno zaostaju. Također, ono što je vrlo karakteristično za kravlje mlijeko su i masti čime se alternativna mlijeka ne mogu pohvaliti (udio masti vrlo nizak). No, i kravlje mlijeko i alternative sadrže ugljikohidrate, pa s obzirom na vaš režim ili stil prehrane, možete izabrati ono koje vam najviše odgovara.
Najpoznatije alternativno mlijeko je ono od soje. Osim što
je dobar izvor proteina, također sadrži i kalij, te vitamine A, B12 i D, a kako
je biljnog podrijetla, ne sadrži kolesterol, ima nizak udio masti i nema
laktozu. Uz klasični sojin napitak, mogu se kupiti i oni s najpopularnijim
okusima, vanilijom i čokoladom. Utjecaj soje na zdravlje je pod povećalom u
istraživanjima s obzirom da se soja često spominje kao GMO.
Mlijeko koje je postalo vrlo popularno je i bademovo
mlijeko. Niskokalorično je (ako je bez dodatnih zaslađivača) i odličan je izvor
vitamina E (pomaže rekuperaciji mišića, između ostalog), no manjka mu ostalih
važnih vitamina, minerala i proteina. Ne sadrži kolesterol i laktozu. Teksturom
je vrlo kremast pa je idealan za post-workout shakeove/smoothije, kombinacije
sa žitaricama, guste juhe, kao i proteinske muffine. Osobe koje su alergične na
orašaste plodove moraju ga izbjegavati u širokom luku i nije preporučljivo
davati ga dojenčadi.
Rižino mlijeko je hipoalergeno, tj. ne izaziva nikakve
alergijeske reakcije u velikoj većini slučajeva i stoga je siguran izbor za one
koji su alergični na laktozu, soju ili orašaste plodove. U odnosu na ostala
mlijeka, siromašno je proteinima, vitamina i mineralima, te sadrži najviše
ugljikohidrata. Može se koristiti u smoothijima/shakeovima, desertima ili kao
dodatak kavi.
Kokosovo mlijeko je prava energetska bomba i nutritivno se
ne može usporediti s kravljim mlijekom (nedostatak proteina i kalcija), ali ne
sadrži gluten i laktozu te je pogodno za konzumaciju onima koji imaju bilo
kakvu alergiju na soju u ili orašaste plodove. Kremastije je od ostalih
alternativnih mlijeka pa se izvrsno uklapa u pripremi kaša, kolača, sladoleda,
pudinga, smoothija/shakeova i juha. No, pravo kokosovo mlijeko je pakirano u
konzervi za razliku od kokosovog „mlijeka“ pakiranog u tetrapaku. Ono u
tetrapaku je slično nekom napitku i ima puno manju kalorijsku vrijednost.
Zobeno mlijeko je također kalorično, no dobar je izvor
vitamina E i folne kiseline i nema kolesterola. Zbog glutena, ne preporuča se
osobama osjetljivim na isti.
Ostala alternativna mlijeka koja se mogu naći su i od
indijskih oraščića, konoplje, qvinoje, sjemenki suncokreta, pšenice, ječma pa
čak i krumpira.
Koje god alternativno mlijeko
odabrali imajte na umu nekoliko stvari:
- nutritivno su slabija od „klasičnog“ kravljeg mlijeka te je važne sastojke
kao što su protein, kalcij i vitamin D potrebno nadoknaditi kroz suplemente
- mlijeka dodatno pojačana određenim okusima sadrže i više šećera
- velik broj tih mlijeka može se napraviti i u kućnoj radinosti (nema emulgatora
i konzervansa)
- vodite se svojim nutritivnim potrebama i ciljevima, kao i potencijalnoj
osjetljivosti na laktozu, alergijama na mliječne proizvode, orašaste plodove,
soju ili gluten.
Nema komentara:
Objavi komentar