utorak, 1. rujna 2015.

☆Muuu mlijeko nije jedini izbor☆

Mlijeko je izrazito nutritivna namirnica koja se povezuje sa zdravljem, no u zadnjih nekoliko godina, na policama trgovina, pojavio se velik izbor alternativnih napitak različitog nutricionističkog sastava, okusa, boja i teksture. Alternativna mlijeka nisu mlijeka sama po sebi, već ekstrakti koji se dobivaju iz žitarica, orašastih plodova i sl. u kombinaciji s vodom i raznim dodacima. 

Razlozi za konzumaciju alternativnih mlijeka mogu biti intolerancija na laktozu, alergije, veganstvo ili jednostavno potreba za eksperimentiranjem s novim okusima. Intolerancija na laktozu i alergija su različite iako imaju slične simptome – nemogućnost probavljanja laktoze, nelagodnost, napuhnutost, dijareja, no, razine intolerantnosti su individualne, te osoba možda ne može konzumirati mlijeko, ali može one mliječne proizvode s niskom razinom laktoze kao što su jogurt ili tvrđi sir, a osobe koje imaju alergiju na laktozu u potpunosti moraju izbjegavati bilo kakve mliječne proizvode. Osobe koje su se opredijelile za veganstvo ne konzumiraju niti jedan proizvod životinjskog podrijetla uključujući i njihove produkte (mlijeko, jaja, sir, med).

Dakako, u današnje vrijeme ima i mlijeka koji u sebi ne sadrže laktozu, te su životinjskog porijekla, no koji god vaš izbor bio konzumiranja alternativnih napitaka, zapamtite da važne nutrijente iz kravljeg mlijeka – kalcij i vitamin D – nadoknadite kroz samu prehranu ili suplemente. Iako, na policama možete naći napitke koji su pojačani kalcijem (i drugim mineralima) i vitamina, ova opaska vrijedi osobito za one koji se odluče sami doma raditi napitke.

Osim kalcija i vitamina D, kravlje mlijeko je odličan izvor i drugih minerala i vitamina: kalija, fosfora, magnezija, cinka, riboflavina, vitamina B1 (tiamin) i vitamina B12.

Dok kravlje mlijeko obiluje proteinima i to čak dvije vrste – kazeinom i sirutkom, od alternativa samo je sojino mlijeko slično kravljem, dok preostala mlijeka značajno zaostaju. Također, ono što je vrlo karakteristično za kravlje mlijeko su i masti čime se alternativna mlijeka ne mogu pohvaliti (udio masti vrlo nizak). No, i kravlje mlijeko i alternative sadrže ugljikohidrate, pa s obzirom na vaš režim ili stil prehrane, možete izabrati ono koje vam najviše odgovara.

Najpoznatije alternativno mlijeko je ono od soje. Osim što je dobar izvor proteina, također sadrži i kalij, te vitamine A, B12 i D, a kako je biljnog podrijetla, ne sadrži kolesterol, ima nizak udio masti i nema laktozu. Uz klasični sojin napitak, mogu se kupiti i oni s najpopularnijim okusima, vanilijom i čokoladom. Utjecaj soje na zdravlje je pod povećalom u istraživanjima s obzirom da se soja često spominje kao GMO.

Mlijeko koje je postalo vrlo popularno je i bademovo mlijeko. Niskokalorično je (ako je bez dodatnih zaslađivača) i odličan je izvor vitamina E (pomaže rekuperaciji mišića, između ostalog), no manjka mu ostalih važnih vitamina, minerala i proteina. Ne sadrži kolesterol i laktozu. Teksturom je vrlo kremast pa je idealan za post-workout shakeove/smoothije, kombinacije sa žitaricama, guste juhe, kao i proteinske muffine. Osobe koje su alergične na orašaste plodove moraju ga izbjegavati u širokom luku i nije preporučljivo davati ga dojenčadi.

Rižino mlijeko je hipoalergeno, tj. ne izaziva nikakve alergijeske reakcije u velikoj većini slučajeva i stoga je siguran izbor za one koji su alergični na laktozu, soju ili orašaste plodove. U odnosu na ostala mlijeka, siromašno je proteinima, vitamina i mineralima, te sadrži najviše ugljikohidrata. Može se koristiti u smoothijima/shakeovima, desertima ili kao dodatak kavi.

Kokosovo mlijeko je prava energetska bomba i nutritivno se ne može usporediti s kravljim mlijekom (nedostatak proteina i kalcija), ali ne sadrži gluten i laktozu te je pogodno za konzumaciju onima koji imaju bilo kakvu alergiju na soju u ili orašaste plodove. Kremastije je od ostalih alternativnih mlijeka pa se izvrsno uklapa u pripremi kaša, kolača, sladoleda, pudinga, smoothija/shakeova i juha. No, pravo kokosovo mlijeko je pakirano u konzervi za razliku od kokosovog „mlijeka“ pakiranog u tetrapaku. Ono u tetrapaku je slično nekom napitku i ima puno manju kalorijsku vrijednost. 

Zobeno mlijeko je također kalorično, no dobar je izvor vitamina E i folne kiseline i nema kolesterola. Zbog glutena, ne preporuča se osobama osjetljivim na isti. 

Ostala alternativna mlijeka koja se mogu naći su i od indijskih oraščića, konoplje, qvinoje, sjemenki suncokreta, pšenice, ječma pa čak i krumpira.

Koje god alternativno mlijeko odabrali imajte na umu nekoliko stvari:
- nutritivno su slabija od „klasičnog“ kravljeg mlijeka te je važne sastojke kao što su protein, kalcij i vitamin D potrebno nadoknaditi kroz suplemente
- mlijeka dodatno pojačana određenim okusima sadrže i više šećera
- velik broj tih mlijeka može se napraviti i u kućnoj radinosti (nema emulgatora i konzervansa)
- vodite se svojim nutritivnim potrebama i ciljevima, kao i potencijalnoj osjetljivosti na laktozu, alergijama na mliječne proizvode, orašaste plodove, soju ili gluten.


Nema komentara:

Objavi komentar