utorak, 22. rujna 2015.

☆Posni sir i/ili jogurt☆

Svima je poznato da su mliječni proizvodi odličan izvor proteina, no koji je najbolji izbor – jogurt, i varijacije, ili posni sir?

Jogurt je bogat kalcijem, kalijem i ugljikohidratima, dok posni sir ima manji postotak masnoća i puno više proteina (u svom procesu whey se ispire, gubi se i kalcij, a kazein – sporo probabljivi protein,  ostaje).

Na policama u trgovinama se mogu naći posni sirevi s udjelom proteina od 10,8 do čak 14g na 100g, udjelom masti od 1,9 do 2 grama na 100g te udjelom ugljikohidrata od 2 do 3,8g na 100g. Kod jogurta jogurta je udio proteina oko 3 i nešto na 100g i udio masnoća prosječno oko 2g na 100g.

U zadnje vrijeme popularan je i grčki jogurt, odnosno grčki tip jogurta koji se pojavljuje na našem tržištu. Razlika između ta dva jogurta je u tome što je grčki jogurt zasićen masnoćama i ima čak veći udio proteina i od posnog sira, dok grčki tip jogurta  ima udio proteina od 2,9 do 3,8g na 100g i otprilike oko 9g masnoće na 100g. 

Na policama naših trgovina stvarno se može naći svašta nešta i izbor je ponekad otežan, no vaši ciljevi u prehrani vam mogu olakšati izbor. Kao i s mlijekom i njegovim alternativama, razni okusi su pojačani dodatnim aditivima i šećerima. Varijacije na temu, no bitno da se u vašoj prehrani i jogurt i posni sir nalaze kao namirnice.

Moj izbor u zadnje vrijeme je čvrsti jogurt; ima teksturu grčkog tipa jogurta (masnoće oko 9g na 100g), mali udio masnoća, oko 3g na 100g, a udio proteina mu povećavam s dodavanjem whey-a (što možete činiti kod svakog jogurta i njegovih varijacija), a „plain“ jogurt je bolje „platno“ za voćni jogurt s obzirom da ga sami možete kreirati namirnicama koje više volite ili kombinirati i igrati se novim okusima, što i napravih :)



• 5 žlica čvrstog jogurta
• mjerica whey-a (classic, Myprotein)
• 2 žličice sjemenki suncokreta
• 1/2 nektarine
• 1/2 banane
• agavin sirup

p.s.
Stari Grci znaju što je dobro, te po uzoru na njih, kombinirajte jogurt s medom (ili agavinim sirupom; moderna verzija :P )

Nema komentara:

Objavi komentar