Jogurt je bogat kalcijem, kalijem i ugljikohidratima, dok posni
sir ima manji postotak masnoća i puno više proteina (u svom procesu whey se ispire,
gubi se i kalcij, a kazein – sporo probabljivi protein, ostaje).
Na policama u trgovinama se mogu naći posni sirevi s udjelom
proteina od 10,8 do čak 14g na 100g, udjelom masti od 1,9 do 2 grama na 100g te
udjelom ugljikohidrata od 2 do 3,8g na 100g. Kod jogurta jogurta je udio proteina
oko 3 i nešto na 100g i udio masnoća prosječno oko 2g na 100g.
U zadnje vrijeme popularan je i grčki jogurt, odnosno grčki
tip jogurta koji se pojavljuje na našem tržištu. Razlika između ta dva jogurta
je u tome što je grčki jogurt zasićen masnoćama i ima čak veći udio proteina i
od posnog sira, dok grčki tip jogurta
ima udio proteina od 2,9 do 3,8g na 100g i otprilike oko 9g masnoće na
100g.
Na policama naših trgovina stvarno se može naći svašta nešta
i izbor je ponekad otežan, no vaši ciljevi u prehrani vam mogu olakšati izbor.
Kao i s mlijekom i njegovim alternativama, razni okusi su pojačani dodatnim
aditivima i šećerima. Varijacije na temu, no bitno da se u vašoj prehrani i jogurt i posni sir nalaze kao namirnice.
Moj izbor u zadnje vrijeme je čvrsti jogurt; ima teksturu
grčkog tipa jogurta (masnoće oko 9g na 100g), mali udio masnoća, oko 3g na 100g,
a udio proteina mu povećavam s dodavanjem whey-a (što možete činiti kod svakog
jogurta i njegovih varijacija), a „plain“ jogurt je bolje „platno“ za voćni
jogurt s obzirom da ga sami možete kreirati namirnicama koje više volite ili
kombinirati i igrati se novim okusima, što i napravih :)
• mjerica whey-a (classic, Myprotein)
• 2 žličice sjemenki suncokreta
• 1/2 nektarine
• 1/2 banane
• agavin sirup
p.s.
Stari Grci znaju što je dobro, te po uzoru na njih, kombinirajte jogurt s medom (ili agavinim sirupom; moderna verzija :P )
Stari Grci znaju što je dobro, te po uzoru na njih, kombinirajte jogurt s medom (ili agavinim sirupom; moderna verzija :P )
Nema komentara:
Objavi komentar