petak, 25. rujna 2015.

☆Chia sjemenke - sitan no dinamitan izvor energije☆




Chia dolazi iz porodice mente koja se većinom uzgaja u Meksiku i Gvatemali. Njenu zdravstvenu i nutritivnu dobrobit prepoznali su još stare Maje i Asteci, a danas popularnost tih sjemenki raste iz dana u dan.

Chia sjemenke su sićušne, bijele i tamnosmeđe do crne boje, i izrazito bogate nutritivne vrijednosti:

8x više omega 3 masnih kiselina od lososa
6x više kalcija od mlijeka
3x više željeza od špinata
15x više magnezija od brokule
6x više proteina od graha
4x više fosfora od neobranog mlijeka


Također,
odličan su izvor i vlakana, koja se pretvaraju u gel kada se miješaju s tekućinom i daju osjećaj sitnosti duže vremena (u kombinaciji s proteinima; čime se reduciraju inflamacije, poboljšava regulacija probavnog trakta, snižava kolesterol),

sadrže i mangan i kalij (čak više nego banana) te antioksidanse (koji štite organizam od štetnih radikala, starenja i raka), 

ne sadrže gluten,

može poslužiti kao zamjena za jaja baš zbog svojstva „geliranja“ (1 žlicu chia sjemenki pomiješati s 3 žlice vode i ostaviti 15min),

lako su probavljive, za razliku od sjemenki lana koje se prvo moraju samljeti,

reguliraju krvni tlak i šećer u krvi.

Što se tiče same konzumacije, bez specifičnog okusa su pa se mogu stavljati u razne kombinacije – slane, slatke, salate, čak i u pripremi kruha, a ono po čemu su vrlo poznate je tzv. Chia „puding“, a nekoliko recepta u sljedećem postu, a do tada jedan fini napitak s kojim možete započeti dan, ili kad god osjetite da vam treba malo energetskog goriva

• žlica chia sjemenki
• 300ml vode
• malo limuna
• žličica agavinog sirupa (meda ili bilo kojeg drugog sladila)

Iscijediti malo limuna u vodu i dodati tekuće sladilo te chia sjemenke, sve pomiješati i ostaviti 15ak minuta da se sjemenke počnu gelirati.


Nema komentara:

Objavi komentar